W osiedlowym markecie możemy znaleźć wszystko. Gotowe ogórki kiszone i małosolne, konfitury, dżemy, kiszona kapustę i różnego rodzaju zamrożone produkty. Jednak wciąż ponad połowa z nas sama przygotowuje przetwory na zimę. Robiły to nasze babcie i nasi rodzice. Teraz robimy to my sami.
W domach ponad połowy Polaków (51%) przyrządza się domowe przetwory. Najczęściej przygotowywanymi są kiszonki (36%), dżemy oraz konfitury (21%). Nieco rzadziej kompoty (17%), suszonki warzywno-owocowe (16%) oraz sałatki w słoikach (15%).
W co ósmym gospodarstwie domowym (13%) warzywa i owoce konserwuje lub marynuje się, przyrządza domowe soki oraz mrożonki. 9% przygotowuje inne przetwory warzywne, a 5% produkuje musy, przeciery oraz suszone owoce.
Najwięcej przetworów robią ludzie żyjący oszczędnie. Najmniej w młodych gospodarstwach domowych, krótko po ich usamodzielnieniu się. Mrożą starsi i ci, którym starcza na wszystko - komentuje wyniki badań Urszula Krassowska, Managing Director Public Division w Kantar.
Czas lata, który obfituje w owoce i warzywa, trwa krótko. Jednak przy odrobinie zaangażowania możemy tymi smakami cieszyć się niemal okrągły rok. Sekret tkwi w umiejętnych przetwarzaniu zarówno ogórków, kalafiorów czy owoców jagodowych.