Rodzinna wycieczka na weekendowy festyn do przygranicznego Gubina na imprezę o nazwie Wiosna nad Nysą nadszarpnęła nie jednym budżetem domowym. Wystarczyło, aby cała rodzina, nie myśląc o niedzielnym obiedzie, postawiła na festynowe jedzenie — szaszłyki, frytki czy bigos. Do tego lody, gofry lub wata cukrowa! Policzmy:
Na festyn wybiera się rodzina 2+2, czyli dwie osoby dorosłe, plus dwójka dzieci. Głowa rodziny kupuje szaszłyka - porcję około 300 gramową, za którą zapłaci 45 złotych. Do tego dobiera 1 sos - np. ketchup (+4 złote) i porcję pieczywa (+3 złote). Wszystko to popija piwem za 10 złotych za kufel. Druga połowa je kiełbasę z grilla, bo teoretycznie tańsza. Płaci 20 złotych + dodatki, ketchup i chleb. Dzieci - jedno dziecko zażyczyło sobie pierogi - 20 złotych za porcję, a drugie jest najbardziej ekonomiczne i zadowoli się frytkami belgijskimi za 15 złotych za porcję. Każdy z nich dodatkowo jeszcze kupi sobie napój, bo po kiełbasie czy frytkach tak jakoś pić się chce. I tu następne 8 złotych za osobę. Stojąc przy kasie, już dostajemy zawrotu głowy, bo okazuje się, że z portfela ubyło nam już blisko 150 złotych, a to dopiero początek atrakcji.
Po kilku godzinach spędzonych na festynie najmłodsi już marudzą o jakiś napój, bo w niedzielę w Gubinie żar lał się z nieba niesamowicie. Pociechy dostają więc po porcji coli, jeden z rodziców kolejne piwo, a drugi - butelkę wody. Rachunek wzrasta o 34 złote, bo przecież wszystkie sklepy wokół zamknięte i szansa na kupienie napoju w markecie równa jest zeru.
Idąc wśród tłumu ludzi, z każdej strony atakują nas słodkości - gofry, lody, czy popcorn. Dorośli decydują się na dwie pajdy ze smalcem, mięsem, ogórkiem i cebulą, czyli po 31(!) złotych za sztukę, a dzieci w tym czasie pochłaniają gofry - suchy lub z polewą za 15 złotych i kubełek popcornu za 20 złotych. Smakołyki kosztują więc nas prawie 100 złotych.
Samo jedzenie i to zupełnie podstawowe, które kupić możemy na każdym festynie, w minioną niedzielę w Gubinie kosztowało naszą statystyczną rodzinę 284 złote. A to tylko jeden z trzech dni atrakcji.
Ceny zanotowane na stoiskach gastronomicznych podczas 59. Wiosny nad Nysą w Gubinie, w niedzielę, 12 czerwca 2022 roku:
Kiełbasa z grilla - 20 złotych za sztukę,
Karkówka - 15 złotych za 100 gramów,
Golonka - 15 złotych za 100 gramów
Bigos - 20 złotych za porcję
Pierogi - 20 złotych za porcję
Frytki - 12 złotych za porcję
Napoje - 8 złotych
Woda - 8 złotych
Piwo - 10 złotych
Sosy do dań - 4 złote za porcję
Pieczywo - 3 złote za porcję
Frytki belgijskie - małe 15 złotych, duże - 25 złotych. Sos gratis
Pajda ze smalcem - 16 złotych + po 5 złotych za każdy dodatek: mięso, ogórka i cebulę
Gofr suchy - 15 złotych
Gofr z polewą - 15 złotych
Gofr z owocami lub bitą śmietaną - 20 złotych
Gofr z owocami i śmietaną - 25 złotych
Gofr z owocami, bitą śmietaną i nutellą - 30 złotych
Lody włoskie - mały 10 złotych, duży - 15 złotych
Popcorn 10 zł/20 zł/30 zł mały, średni i duży