W samym sercu Zielonej Góry, czyli na miejskim deptaku, pączki możemy kupić za 6-8 złotych. W cukierni przy ulicy Kupieckiej w Zielonej Górze pączka kupimy już za 3 złote, ale oczywiście są też droższe. W osiedlowych cukierniach ceny pączków oscylują wokół 3,8-4 a czasami 5 złotych za sztukę.
Zanotowane przez nas ceny pączków:
pączki w pudrze z nadzieniem morelowym – 5 zł/sztukę
pączki w lukrze z nadzieniem morelowym – 5 zł/sztukę
pączki z nadzieniem różanym – 6 zł/sztukę
pączki ze skórką pomarańczową z nadzieniem morelowym – 6 zł/sztukę
Odpowiedź jest prosta. Podrożały wszystkie produkty, oraz koszty pracownicze, więc to wszystko przerzucane jest na końcową cenę pączka. Mąka zdrożała o 100 proc.tłuszcze o 80 procent a drożdże aż 200 procent. Do kosztów za składniki trzeba doliczyć wydatki na prąd, gaz i wynagrodzenia pracowników. Rachunki za energię wzrosły w niektórych miastach nawet o 600 procent.
Tłusty czwartek to typowo "pogańskie" święto. Właśnie w tym dniu świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. W czasie biesiad jedzono tłuste potrawy - boczek i słoninę, lało się wino i samogon. Na stołach pojawiała się ówczesna wersja pączków, czyli ciasto chlebowe nadziewane słoniną.