Do jakich dań warto wykorzystać gotowe sosy orientalne? Podpowiadamy, jakie dania bez problemu przyrządzisz we własnej kuchni.
Sosy orientalne to kwintesencja smaków Dalekiego Wschodu! Znajdziesz w nich oryginalne składniki oraz przyprawy, dzięki którym cała kompozycja nabiera wyjątkowego smaku. Nie w każdym sklepie kupisz pastę z tamaryndowca, pieprz chiński czy mieszankę garam masala – to dodatki zarezerwowane raczej dla kuchni orientalnej. Jeśli chcesz poczuć prawdziwy smak Orientu, postaw na gotowe sosy złożone ze starannie dobranych składników i przypraw, dzięki czemu oddają ducha kuchni różnych regionów. Oryginalne sosy orientalne trudno byłoby odtworzyć samodzielnie, szczególnie jeśli nie ma się doświadczenia w przyrządzaniu tego rodzaju kompozycji. Sięgnij po gotowe sosy i przekonaj się, jak proste może być przygotowanie kuchni orientalnej – to wyjątkowe smaki dostępne na wyciągnięcie ręki! Jeśli nie chcesz tracić czasu na poszukiwanie idealnych proporcji oraz masz już dosyć sosów, których konsystencja nie zachęca do spożywania, sięgnij po gotowe alternatywy: takie sosy smakują wyśmienicie i stanowią sedno kuchni azjatyckiej. Do jakich dań wykorzystać sosy orientalne?
Samo określenie teriyaki oznacza pieczenie lub grillowanie mięsa i ryb w specjalnej błyszczącej marynacie na bazie cukru. Aromatyczny sos teriyaki to gęsty sos nadający daniom charakterystycznego smaku. Tradycyjnie składa się z sosu sojowego, słodkiego wina ryżowego, sake i cukru lub miodu. W wydaniu zachodnim zachowuje dodatek sosu sojowego i swój oryginalny błysk, jednak znajdziemy w nim między innymi sok z cytryny, chili i ocet. Wszystkie składniki łączą się w kompozycję o orientalnym słodko-słonym smaku. Doskonale sprawdzi się ona w roli marynaty do mięs, ryb, tofu i warzyw, ale nie tylko. Sos teriyaki uzupełni smak kurczaka i grillowanego mięsa, może być również ciekawym dodatkiem do sushi oraz spring rollsów. My polecamy go jako dodatek do szybkiego obiadu: na patelnię wlej sos teriyaki, dodaj pierś z kurczaka, starty czosnek i imbir oraz smaż pod przykryciem. Na koniec posyp szczypiorkiem i uprażonym sezamem oraz serwuj z ryżem i gotowanymi warzywami. Ciekawostką jest, że sos teriyaki zaostrza apetyt i poprawia trawienie, a jednocześnie smakuje wyśmienicie, dlatego cieszy się w Japonii tak dużą popularnością.
Dania po seczuańsku to charakterystyczny sposób przyrządzania dań doskonale znany w kuchni wschodniej. Wywodzi się on – jak sama nazwa wskazuje – z kuchni seczuańskiej, czyli jednego z odłamów kuchni chińskiej. Główne cechy potraw przygotowanych w ten sposób to ostrość i wyrazistość – i taki właśnie jest sos seczuański. To kompozycja na bazie sosu sojowego i cukru, oryginalnych przypraw i koncentratu pomidorowego. W sosie dodatkowo zatopione zostały chrupiące kawałki papryki. Kontrastowe połączenia smaków sprawiają, że sos seczuański od razu nada wyrazistości i orientalnego wykończenia wszystkim daniom i przekąskom. Polecamy dodać go do wołowiny – podsmaż pokrojone w paski mięso z cebulą i kapustą pekińską, a następnie podduś ją do miękkości i serwuj z sosem, szczypiorkiem oraz gotowanym ryżem. Jako ciekawostkę na koniec warto dodać, że zdaniem Chińczyków dania seczuańskie mają przywracać równowagę między yin i yang poprzez wyciąganie z ciała zbędnej wilgoci. Nie wiemy, czy ostry sos seczuański faktycznie ma takie właściwości, za to zdecydowanie możemy potwierdzić, że smakuje naprawdę wyśmienicie!
Kuchnia orientalna to w większości proste do przyrządzenia i jednocześnie bardzo smaczne dania i przekąski. Nie znaczy to jednak, że tylko do takich potraw można wykorzystać sosy orientalne – wręcz przeciwnie! Sprawdź, jak doskonale smakuje łosoś przygotowany na parze z odrobiną sosu teriyaki, dodaj sos seczuański do pieczonej brukselki lub wykorzystaj wschodnie kompozycje jako wykończenie popularnych fast foodów. Orientalne tortille czy zapiekanki i ciekawe gotowe sosy mogą okazać się strzałem w dziesiątkę nie tylko podczas imprezy, ale również na co dzień. Nie bój się takich kulinarnych eksperymentów! Sosy na zimno są wręcz idealne do tego, by dodawać je do różnych, czasem mniej oczywistych dań.
***
Nieważne, czy specjalizujesz się w kuchni orientalnej, czy też dopiero zaczynasz kulinarną przygodę z potrawami Dalekiego Wschodu – gotowe sosy orientalne to doskonałe uzupełnienie wszystkich dań i przekąsek.