W czwartek 17 grudnia w Studiu Dobrego Smaku w Gorzowie odbyła się ”Szlachetna Wigilia” czyli mistrzowskie gotowanie dla najbardziej potrzebujących. To działania w ramach Szlachetnej Paczki. Gorzowscy szefowie kuchni wspólnie z wolontariuszami przygotowali wigilijne potrawy, które następnie trafią do 26 najbardziej potrzebujących gorzowskich rodzin.
- Przygotowaliśmy 9 potraw, zamiast 12. Jednak mamy nadzieję, że osoby obdarowane ucieszą się z naszych paczek. Przygotowaliśmy klasyczne dania takie jak barszcz czerwony i zupę grzybową, a do tego na dwa sposoby, chleb który był wypiekany od samego rana, rybę po grecku, śledzie oraz klasyczne pierniczki – opowiada Bartosz Wicherek, kucharz, uczestnik „Szlachetnej Wigilii”.
Rozdawaniem paczek z przygotowanymi potrawami zajmą się wolontariusze Szlachetnej Paczki. Wigilijne gotowanie mistrzów w tym roku wsparli mieszkańcy Gorzowa, którzy przez trzy dni dostarczyli ponad 15 kilogramów produktów do gotowania: mąkę, cukier, oliwę, bakalie, przyprawy, kawę, herbatę i puszki z koncentratami warzywnymi oraz konserwy mięsne.